FUNKCIJE GUMA

Gume, kao jedini dio automobila koji je u stalnom kontaktu sa podlogom, vrše nekoliko važnih funkcija od kojih zavisi sigurnost i udobnost vožnje:tire_tread_layers

  • Upravljanje
  • Nosivost
  • Amortizacija udara
  • Kotrljanje
  • Prijenos pogona
  • Trajnost

Upravljanje

Zadatak koje gume trebaju izvršavati je da precizno vode vozilo u pravcu koji vozač želi bez obzira na vremenske uvjete i stanje ceste. Stabilnost vozila zavisi od toga kako gume drže pravac. Za svako vozilo proizvođač propisuje pritisak zraka u prednjim i zadnjim gumama. Poštovanje uputa proizvođača i razlike pritisaka između prednjih i zadnjih guma omogućuje lakše upravljanje i idealnu stabilnost vozila po pravcu.

Nosivost-nošenje tereta

Gume nose vozilo u svakom trenutku bilo da se vozilo kreće ili stoji u mjestu. One moraju biti u stanju da izdrže opterećenje prilikom ubrzavanja i kočenja. Nosivost svake gume je takva da ona izdržava do 50 puta veći teret od svoje težine. Na svakoj gumi se nalazi oznaka indeksa opterećenja. Na primer: u oznaci gume 185/65 R 14 86 H broj 86 znači da guma može izdržati maksimalno 530 kg opterećenja. Iz tabela indeksa nosivosti  možete saznati opterećenja koja odgovaraju indeksima. Isto tako oznaka H označava da je maksimalna dozvoljena brzina ove gume 210 km/h. Iz tabela indeksa brzine možete saznati koje slovo označava do koje brzine se može voziti.

Amortizacija udara

Gume imaju zadatak da amortiziraju udare koji potječu od neravnina i rupa na cestama i omogućuju udobnu vožnju i duže trajanje vozila. Glavna odlika gume je velika elastičnost, posebno vertikalna. Elastičnost i ispunjenost zrakom omogućuju joj da izdrži deformacije usljed nailaska na prepreke i neravnine na putu. Propisan pritisak u gumama daje visok komfor, a u isto vreme zadržava dobru upravljivost.

Kotrljanje

Što je kotrljanje ravnomjernije, sigurnije s manjim otporom kotrljanja, veće je uživanje u vožnji i manja je potrošnja goriva.

Prijenos guma

Gume prenose snagu motora. Kvalitet gume, čija je dodirna površina sa podlogom jednaka površini dlana, u velikoj mjeri utječe na prijenos snage, ubrzanje i kočenje.

Trajnost

Koliko će se guma trošiti i koliko će dugo trajati zavisi od njene kvalitete  i uvjeta korištenja (opterećenosti vozila, brzine vožnje, stanja ceste, stila vožnje itd.), ali i od njenog kontakta sa podlogom. Zato pritisak u gumamaznačajno utječe na dugotrajnost gume, pa tako nepropisan pritisak (prenizak ili previsok) uvijek dovodi do neravnomjernog trošenja gume. Jako bitno je češće provjeravati pritisak tijekom zimskih mjeseci jer se usljed niske temperature gume stiskaju i gube pritisak, dok se tijekom ljetnjih mjeseci šire i dobivaju pritisak usljed povećane temperature.

Ponedjeljak - Petak
od 08:00 do 16:00
Subotom od 08:00 do 12:00
tel/fax:020/418-955
mob: 095-913-7349

Hebranga b.b. (RK. Srđ)
20000 Dubrovnik
Vlasnik: Nikola Vojvodić
email: automotogumedubrovnik@gmail.com