MICHELIN


Ovo je drugi najveći svjetski proizvođač guma, čija reputacija seže u daleku prošlost. Osnovala su je dva brata Eduard i Andre Michelin u francuskom gradu Clermont-Ferrand 1888.godine. Njima možemo zahvaliti što je guma dotada montirana samo na biciklu svoju primjenu našla na prvim automobilima. Zahvaljujući genijalnoj braći i njihovim stalnim inovacijama posebno u auto-moto sportu kompanija je brzo stekla kultni status kojeg je održala do današnjeg dana.

Godine 1988.prave briljantni potez i kupuju jedan od statusnih američkih simbola; kompaniju B.F Goodrich. Dvije godine poslije kupuju još jednu ikonu američke gumarske industrije Uniroyal. Nažalost kompaniju Uniroyal razdvajaju na američku i europsku podružnicu, te europski dio prodavaju Continentalu.

Osim spomenutih marki u njihovu vlasništvu se nalaze Kleber, Tigar, Riken i Kormoran. Svojim pametnim potezima i pravovremenom kupovinom učvrstili su svoju poziciju kao svjetski proizvođač broj dva.

michelin group

B.F. Goodrich kompanija osnovana je 1870.godine. Od svojih začetaka bila je jedna od vodećih američkih gumarskih kompanija, kojoj možemo zahvaliti brojne inovacije i patente koje su poslije od njih morali kupovati i drugi proizvođači. 1980-ih su bili daleko od slavne prošlosti i upavši u probleme morali su doći pod veću kompaniju koja ih je obnovila i vratila do stare slave.

Uniroyal je američka kompanija osnovana 1892.godine. Brzo su se probili u sam vrh gumarske industrije 1960. Zahvaljujući modelu nazvanom The Tiger koja se tvornički ugrađivala na tada jedan od najbržih serijskih automobila PONTIAC GTO stekla je status ikone. No već 80-ih godina dani slave su bili iza njih, te su upavši u probleme 1990.godine došli pod vlasništvo Michelina. Brzo su pod njima vratili slavne dane i ponovo su u Americi postali vrlo cijenjen brand. Na europskom tlu za njihovo dobro ime pobrinuo se Continental napravivši jednu od najboljih kišnih guma „Rainexpert“.

Kleber je osnovan 1911. Godine od B.F. Goodrich kompanije i tada uopće nisu imali naziv, već su bili podružnica američke kompanije, tako je bilo svo do 1945.kada poslije II. svjetskog rata otvaraju glavni ured u Parizu na Aveniji Kleber. Tada kompanija dobiva ime Kleber-Colombs. Godine 1968. postaju samo Kleber i pod tim nazivom uspješno proizvode gume prateći sve svjetske inovacije. 1970-ih godina dolaze pod vlasništvo Michelina.

Ponedjeljak - Petak
od 08:00 do 16:00
Subotom od 08:00 do 12:00
tel/fax:020/418-955
mob: 095-913-7349

Hebranga b.b. (RK. Srđ)
20000 Dubrovnik
Vlasnik: Nikola Vojvodić
email: automotogumedubrovnik@gmail.com