VIBRACIJE KOTAČA

Vibracije na kotačima se javljaju uslijed debalansa gume i naplatka. Da bi se poništile kotač se balansira na strojevima.
Statičko balansiranje
Pri statičkom balansu detektira se radijalna neuravnoteženost, odnosno najteži dio gume i naplatka će na osovini uvijek padati prema dolje. Balans se riješava dodavanjem utega na najlakši dio gume i naplatka.
Dinamičko balansiranje
Dinamičkim balansiranjem se izjednačava težina gume i naplatka sa lijeve i desne strane.
Radijalna sila kotača
Radijalna sila kotača se javlja zbog krutosti bočnog zida gume. Gume po svojoj konstrukciji nikada nisu podjednako elastične niti su savršeno okrugle, bez obzira od kojeg proizvođača dolazile. Ta odstupanja nisu oku vidljiva, ali za današnja moderna vozila opremljena nisko profilnim gumama su dovoljan razlog da bi stvarala vibracije. Radijalna sila kotača se također može javiti uslijed neravnina gazeceg sloja na rabljenim gumama, nastala uslijed nepravilne potrošnje gume.
Nakon detekcije odstupanja podesi se najviša točka ( najkruče mjesto na gumi ) sa najnižom točkom na naplatku i na taj način se dobije savršen krug kada se kotač okreće.

Radijalne sila kotača se može detektirati jedino uz pomoć dijagnostičkog stroja:

ROAD FORCE ELITE

Današnja vozila su savršena u smislu voznih karakteristika, no gume su još uvijek jedini kontakt vašeg vozila sa cestom. Ako gume stvaraju vibracije sve vozne karakteristike odjednom ne vrijede ništa. Do nedavno takve vibracije su se rješavale statičkim i dinamičkim balansiranjem kotača na strojevima. Pojavom sve većih, snažnijih i udobnijih automobila na koje su ugrađivane niskoprofilne gume velike colaže vozila su postala sve osjetljivija čak i na minimalne vibracije koje su na nekadašnjim vozilima bile neprimjetne.duras
Američka kompanija Hunter, vodeća u autoindustriji po pitanju dijagnostike guma i naplataka već godinama se bavi detekcijom vibracija na kotačima. U 9 mjesecu 2016 g. na sajmu u Frankfurtu predstavili su potpuno automatizirani stroj za detekciju vibracija na kotačima.
Road Force Elite je inovativni stroj za dijagnostiku koji opremljen laserima i kamerama u isto vrijeme vrši statički i dinamički balans, te otkriva vibracije uzrokovane radijalnom silom kotača uz pomoć valjka koji se rotira i pritiska gumu snagom od 567 kg, simulirajući pri tom sile opterećenja na kotač tijekom vožnje.

Ta simulacija otkriva odstupanja koja nisu vidljiva oku,ali za današnja moderna vozila opremljena niskoprofilnim gumama su dovoljan razlog da bi stvarala vibracije.Njihovo uspješno uklanjanje nudi jedino ovaj inovativni stroj.

Vulkanizerska radnja Đuraš je odmah shvatila vrijednost ovog stroja, te ga kupila prva u Hrvatskoj, odmah nakon izlaganja na sajmu. Sa ovim strojem smo u mogućnosti riješiti sve vrste vibracija na kotačima.

Ponedjeljak - Petak
od 08:00 do 16:00
Subotom od 08:00 do 12:00
tel/fax:020/418-955
mob: 095-913-7349

Hebranga b.b. (RK. Srđ)
20000 Dubrovnik
Vlasnik: Nikola Vojvodić
email: automotogumedubrovnik@gmail.com